Blije gezichten en groot applaus: 125 leerlingen ontvangen Citytrainercertificaat
Nieuwe talenten ontwikkelen met focus op presenteren, samenwerken, ontwikkelen en begeleiden/organiseren. Sinds gisteren mogen 125 pro-leerlingen zich Citytrainer noemen. Tijdens de jaarlijkse uitreiking in Huis73 ontvingen zij hun certificaat. De nieuwkomer dit jaar is Citytrainer@school; waar leerlingen tijdens schooltijd de cursus tot Citytrainer volgen.
Het is een drukke bedoening in het atrium van Huis73. Leerlingen van de Bossche Vakschool, ISK en Van Maerlant stromen langzaam binnen. Deze scholen gingen binnen hun lessen aan de slag met de werkwijze van Citytrainer@school. Een volgende stap in het groeiende Citytrainer-programma.
Aan de hand van theorie, inspirerende gastsprekers en praktijkervaring leren jongeren hoe ze evenementen opzetten, begeleiden en netjes afronden. Centraal staat het aanscherpen van creatieve, sportieve, organisatorische en sociale talenten.
Communiceren is meer dan woorden
Met een glimlach op zijn gezicht neemt Citytrainer Reda (14) zijn certificaat in ontvangst. Hij zit in de derde klas op het Van Maerlant en volgde het Citytrainer@school-traject. Wat hij graag wilde leren? “Sterk in mijn schoenen voor een groep staan. Als stage gaf ik sportles op mijn oude basisschool. Door de cursus leerde ik presenteren en groeide mijn zelfvertrouwen.”
“Ik spreek geen Engels en de groep waar ik voor stond geen Nederlands. Hoe ga ik dat oplossen?”
Hoe Reda slaagde voor Citytrainer@school? Hij begeleidde succesvol een sportdag bij ISK. “In het begin was dat lastig; ik spreek geen Engels en de groep waar ik voor stond geen Nederlands”, vertelt Reda. “Toen ik keek hoe mijn medestudenten dat oplosten, leerde ik dat communiceren veel meer is dan woorden.”
Het certificaat is binnen. Wat is de volgende stap? Reda: “Meer jongeren in beweging krijgen door leuke sportieve activiteiten te organiseren.”
Gedreven jongeren
“Geweldig om te zien hoe gedreven deze jongeren zijn om hun certificaat te behalen en vervolgens iets terug te geven aan onze stad”, vertelt Ufuk Kâhya, die zich als wethouder Talentontwikkeling inzet voor gelijke kansen voor alle jongeren.
Hij ziet dan ook echt meerwaarde in het Citytrainer@school-traject: “Ieder kind heeft talenten, maar niet ieder kind krijgt de kans om deze te ontwikkelen. Met het schooltraject is de drempel om deel te nemen aan het programma lager. Ik ben enorm trots op alle kersverse Citytrainers die we er nu bij hebben en hoop dat zij in de toekomst hun talenten blijven benutten en vooral ook delen met anderen!”
Van zeepkistenrace tot introductiedag
Niet alleen docenten, maar ook leerlingen denken mee over de invulling van het leertraject. Sommige lessen waren daarom niet op school, maar onder andere bij Huis73. Een idee van de leerlingen, want dat maakt de omgeving minder schools.
“Het is belangrijk om naar de wensen van de jongeren te luisteren”, vertelt projectleider Sheila. “We nemen alle ideeën mee in het programma voor komend schooljaar. Denk aan een zeepkistenrace en een gezamenlijke introductiedag.”
Iedereen is welkom
Met het certificaat op zak zijn de jongeren opgeleid om voor school, buurt of (sport)vereniging activiteiten te organiseren en begeleiden. Naast het Citytrainer@school-traject kent het programma ook nog Citytrainer Junior, Citytrainer Buurt en Citytrainer Volwassenen.
Ook ruim honderd junioren – vorig jaar vijftig, zes Citytrainers Buurt en elf volwassenen ontvingen hun certificaat. Er zit geen leeftijd verbonden aan het worden van Citytrainer, iedereen is welkom.
Maatschappelijke Diensttijd (MDT) maakte het mogelijk om het Citytrainer-traject te verbinden aan het onderwijs.
Benieuwd wat het programma voor jou kan betekenen, of ook Citytrainer worden? Bekijk de pagina Citytrainers.