Wat beslist ook uw aandacht verdient...

Beleving: We horen, we zien... en zwijgen niet

Er staat iets bijzonders te gebeuren bij Babel. In de avond en nacht voorafgaand aan onze Bevrijdingsdag laten ze het licht aan. Letterlijk. Daarmee maken ze een symbolische vuist tegen de avondklok die in de oorlog was ingevoerd. We horen, we zien… en zwijgen niet! Deze drie thema’s lopen als een rode draad door het uitgebreide en inspirerende programma. Luister ademloos naar boeiende verhalen tijdens lezingen en in podcasts, ga op ontdekkingstocht in de escaperoom, geniet van muzikale optredens, volg unieke workshops, kijk mooie films of snuffel in de speciaal gevulde boekenhoeken. Natuurlijk is er tijdens het evenement van alles te ontdekken over de bevrijding van ’s-Hertogenbosch 75 jaar geleden. Maar we zetten je ook een beetje aan het denken: hoe ziet onderdrukking er tegenwoordig uit? Welke lichtpuntjes kunnen we gebruiken? En hoe zorgen we samen voor een vrij gevoel? Een hele rij met vrijheidsboodschappen hangen we door de bibliotheek als vuist tegen onderdrukking.

De nacht door….
Een unieke plek om ’s ochtends wakker te worden. Misschien wel het meest bijzondere deel van het programma is de nacht. Benieuwd naar het nachtprogramma? Dan moet je je inschrijven! 
Avondprogramma
Nachtprogramma

Locatie: Babel, Hinthamerstraat 72-74
Dag: 26 en 27 oktober
Tijd: avondprogramma 18.30 – 23.55 uur en – desgewenst - nachtprogramma 00:00 – 10:00 uur.

Het avondprogramma is los te bezoeken, het nachtprogramma kan je alleen boeken in combinatie met het avondprogramma.
Meer informatie en toegangskaarten via deze Link

 

Voorstelling: DUIKONDER BEVRIJDING

Unieke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog komen tot leven in ‘DUIKONDER BEVRIJDING, een familievoorstelling over inwoners van de gemeente ‘s-Hertogenbosch tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het betreft een samenwerkingsproject van Dans & Balletstudio Geraldine en Vooropleiding Hedendaagse Dans, in samenwerking met het Rodenborch-College. Beleef hun verhalen in een voorstelling met dans, zang en theater.

Locatie: Rosmalen, Rondenborch-College,  17, 18 en 19 oktober.
Toegangskaarten via de eigen website.

Voorstelling: Oorlogstuig

Door Theatergroep BLUV wordt ‘Oorlogstuig’ opgevoerd op 20, 21 en 23 oktober in de Wederkomstkerk, Rijnstraat 20 in Den Bosch. Hun voorstelling is gebaseerd op het verhaal van de joodse Bossche Roosje Glaser als danslerares, die in verschillende concentratiekampen probeert te overleven door dansles te geven aan SS’ers. Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. 

Locatie: Rijnstraat 20
20, 21 en 23 oktober
Kaarten via eigen website

Voorstelling: Tussen Hoop & Stenen - De Meierij theaterproducties

Uit het brede aanbod van verhalen, ooggetuigenverslagen, foto’s en film van de oorlogsperiode in ’s-Hertogenbosch is een selectie gemaakt op basis waarvan een avondvullend muziektheaterprogramma is ontwikkeld. Soms intiem, soms spectaculair maar altijd met respect naar de betrokkenen. Met dans, muziek, spel, verhaal, video en bewegen, nemen we u mee naar deze aangrijpende periode. Geprobeerd wordt de herinnering een gezicht te geven en recht te doen aan die mensen die het ultieme offer hebben gebracht of zich op een andere manier hebben onderscheiden en waaraan wij mede onze vrijheid te danken hebben.

Locatie: Theater aan de Parade
Tijd: 14.00 en 20.00 uur
Kaarten via deze Link

CD met marsen van de joodse componist SImon Spiero

Ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid heeft de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch vier marsen van de joodse Bossche componist Simon Spiero opgenomen. Vanaf 24 oktober is deze CD met de marsen, rijk geïllustreerd materiaal en teksten aan te schaffen via boekhandel Adr. Heinen of de plaatselijke boekhandel.

Verbroederingsconcert “Vrienden & Freu(n)de”

Vocaal ensemble Dubbel Zes houdt een Verbroederingsconcert “Vrienden & Freu(n)de” samen met het Duitse ContraPunto. Een A Capella dubbelconcert.  Zie persbericht

Locatie: de Muzerije (Babel), Hinthamerstraat 74
Zondag 27 oktober 2019
Tijd: 13:00 uur
Kaarten à € 7,50 via de website

Leefbare en menselijke wereld - dialoog rond project Loflied der verzoening

Capella Brabant organiseert een interreligieus gesprek over ‘verzoening’ in het kader van het project Loflied der Verzoening. De Vlaamse componist Kris Oelbrandt is sinds 2002 monnik in een trappistenabdij. Hij schreef in het 75e bevrijdingsjaar in opdracht van Capella Brabant Reconciliation Magnificat, een ‘Loflied der Verzoening’. Dit muziekstuk is gebaseerd op drie vergelijkbare ‘cantica’ uit de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: de lofzang van Hanna (Joods), de lofzang van Maria (christelijk) en Soera 87 (islamitisch). Door deze lofliederen samen te brengen in één werk ontstaat een interreligieuze dialoog. De drie ‘Abrahamitische’ religies delen het geloof in God die de kracht bezit om de wereld leefbaarder en menselijker te maken. De muziek draagt bij tot ontmoeting en gesprek met vertegenwoordigers uit de verschillende geloofstradities. In het jaar waarin Nederland 75 jaar vrijheid viert (2019-2020) moet de boventoon gevoerd worden door het getuigenis van gelovigen uit deze drie religies. Discussies en debatten zijn er immers al genoeg! Recente onderzoeken laten zien dat in God geloven tot een gelukkiger leven leidt. Waaruit blijkt dat geloven troost biedt, hoop geeft en vrij maakt? Kunnen we dat bij elkaar horen, herkennen en waarderen. Hoe beleven we dat?

Het forum bestaat uit Mgr. dr. Gerard de Korte (bisschop van ‘s-Hertogenbosch), Waheeddullay Hayat (Stichting Afghaans Islamitisch & Cultureel Centrum in Den Bosch e.o. en Platform voor Religie en Levensbeschouwing ’s-Hertogenbosch), ds. Erica Scheenstra (Predikant Protestantse Gemeente) en Marlien Groeneveld (Liberaal Joodse Gemeente Brabant). Bart Eigeman (GroenLinks-politicus, voormalig wethouder ‘s-Hertogenbosch) is gespreksleider.

Uitvoering Loflied der verzoening: op 3 november 2019 zingt kamerkoor Capella Brabant o.l.v. Marc Versteeg de wereldpremière van Reconciliation Magnificat van Kris Oelbrandt, met medewerking van onder meer het Dudok Quartet. Solisten zijn Katrien Baerts, Elsbeth Gerritsen en Mattijs van de Woerd. Dit programma wordt voorafgegaan door een voordracht door musicoloog en theoloog Martin Hoondert en besloten met een dialoog over ‘Verzoening’. Componist en broeder Kris Oelbrandt geeft een toelichting over zijn tekstkeuze en motivatie van de thematiek van Reconciliation Magnificat. Dirigent Marc Versteeg vertelt over de structuur van de compositie. Pianist Frans van der Tak speelt de fuga uit het zevende deel van Reconciliation Magnificat en Growing Silence uit de pianocyclus Catharsis. Growing Silence van Oelbrandt is gebaseerd op het zevende hoofdstuk van de regel voor monniken van Sint Benedictus, waarin in twaalf trappen wordt verteld hoe men kan opklimmen tot ware nederigheid. De keuze van dit werk kan worden gezien als typisch voorbeeld hoe Oelbrandt spiritualiteit in muziek vertaalt.

Locatie: Verkadefabriek, ClubZaal
Zondag 27 oktober (Dialoog)
Tijd: 20.00 tot 22.00
Toegang: gratis
Voor meer informatie via de website

Optreden: Alan - November Music

Ter gelegenheid van ‘75 jaar bevrijding van 's-Hertogenbosch gaf November Music samen met de gemeente 's-Hertogenbosch een compositieopdracht uit aan Jesse Passenier. Voor zijn compositie Alan vond Passenier inspiratie in Operatie Alan van de 53rd Welsh Infantry Division, waarmee 's-Hertogenbosch na een intensieve zesdaagse strijd werd bevrijd. Het werk plaatst vier koren met Vocaal Ensemble Markant onder leiding van Bernhard Touwen tegenover elkaar. Het geheel zorgt voor een dynamisch, akoestisch spektakel. Stadschroniqueur Eric Alink schreef speciaal voor deze gelegenheid de tekst Krijt. Hierdoor krijgt het werk een persoonlijke draai, met rake beeldspraak en dubbelzinnigheid. De gelaagde tekst wordt weerspiegeld in de soms warme en dan weer fors uitpakkende klanken van het koor. In het verhaal neemt een meisje je mee in haar beleving van de vooravond van de strijd tot aan de bevrijding. Haar wereld blijkt onschuldig, maar de muziek vertolkt de ambiguïteit gevangen in de vertelling.

Alan wordt ook uitgevoerd tijdens de manifestatie 75 jaar Vrijheid 's-Hertogenbosch zaterdag 26 oktober op de Parade.

Locatie: Grote Kerk, Kerkplein 20, 5211 KG ‘s-Hertogenbosch
Data: vrijdag 1 november 2019
Tijd: 19.00 – 19.15 uur
Voor meer informatie zie website

Optreden: Division - November Music

Pop, jazz, elektrische gitaarsolo’s en ijzeren blaasorkest- klassiekers. philharmonie zuidnederland is een graag geziene gast tijdens November Music. Ditmaal staan de blazers van het orkest met dirigent Karel Deseure in de schijnwerpers en natuurlijk mag een klassieker als Stravinsky’s ‘Symfonie voor blazers’ daarbij niet ontbreken.

Maar er klinken ook eigentijdse cross-overs. Vorig jaar ging de compositie ‘Twin Twinkler’ van en met de Noorse gitarist en componist Stian Westerhus in première met wie het orkest voor het eerste samenwerkte tijdens November Music 2014. Het werk voor blazers en een fenomenaal solerende Westerhus op elektrische gitaar vroeg om een reprise. Daarnaast is er een verrassend opdrachtwerk van de jonge componist Jesse Passenier waarin een speciale rol is weggelegd voor jazz- en popzanger Ruben Hein. In ‘Division’ brengt Passenier een klinkende huldeblijk aan 75 jaar bevrijding van ’s-Hertogenbosch in 1944 door de 53rd Welsh Infantry Division. Met een spannende bijdrage van Vocaal Ensemble Markant.

Locatie: Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, 5211 VD ‘s-Hertogenbosch
Data: vrijdag 1 november 2019
Tijd: 20.00 – 21.15 uur
Voor meer informatie zie website