Tentoonstellingen en Film

Expositie: O Lungo Drom, Sinti en Roma door de eeuwen heen

Van 15 tot en met 28 oktober is het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4 de bijzondere expositie ‘O Lungo Drom, Sinti en Roma door de eeuwen heen’ te zien.

De geschiedenis en hedendaagse situatie van Sinti en Roma is voor veel mensen in ons land onbekend. Stichting O Lungo Drom (“De Lange Weg”, in het Romanes) beoogt een indruk te geven van de tradities, de vervolging en allerhande voorbeelden uit het leven van Sinti en Roma, zowel in woord als in beeld. Een zwarte bladzijde vormt de Tweede Wereldoorlog met razzia’s, deportaties en systematische vernietiging in de concentratiekampen.

De tentoonstelling biedt kennis en informatie met unieke foto’s en teksten. Een uitdaging aan jong en oud om de geschiedenis en het heden van Sinti en Roma in Nederland te onderzoeken. Op die manier wil de stichting O Lungo Drom een bijdrage leveren aan meer wederzijds begrip, verbeteringen in de relaties met instanties en aan juiste beeldvorming in de media.

De Lange Weg is niet alleen letterlijk ‘De Reis’ die Sinti en Roma door de eeuwen heen gemaakt hebben: de migraties, door vele landen heen. Sinti en Roma bedoelen daarmee ook nog iets anders: de weg die wel oneindig lijkt. Dan hebben we het over de acceptatie in de samenleving. Deze Lange Weg is nog steeds niet op zijn eind

De gemeente ’s-Hertogenbosch herdenkt en viert dit jaar 75 jaar vrijheid. De afgelopen jaren zijn in ’s-Hertogenbosch de verschillende slachtoffergroepen van de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. Na studie moeten we nu helaas vaststellen dat 13 Sinti en Roma die destijds in ’s-Hertogenbosch verbleven, vervolgd en uiteindelijk vermoord zijn. Voor hen is een namenplaquette gerealiseerd. Deze plaquette wordt tegelijk met de bijzondere expositie ‘O Lungo Drom, Sinti en Roma door de eeuwen heen’ gepresenteerd.

Openingstijden
Datum: van 15 oktober tot en met 28 oktober 2019
Locatie: Het Groot Tuighuis, Bethaniëstraat 4, 5211 LJ 's-Hertogenbosch
Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 09.00 – 16.00 uur

Bekijk de website

Tentoonstelling: De papieren oorlog

In het Stadsarchief ’s-Hertogenbosch is van dinsdag 15 oktober tot en met donderdag 19 december de expositie “De papieren oorlog: aanwinsten rond de Tweede Wereldoorlog in het Stadsarchief ’s-Hertogenbosch” te zien.

De bescheiden tentoonstelling laat bijzondere archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog zien. Documenten, voorwerpen en foto’s geven een gevarieerd beeld van de oorlogsperiode 1940-1945 in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Veel materiaal is de afgelopen jaren bij het Stadsarchief binnengekomen, geïnventariseerd en nu voor de eerste keer te zien. Bijvoorbeeld dagboeken van Mia van Belkom en diverse folders gebruikt voor het aanschaffen van uitrustig voor medewerkers van de Luchtbeschermingsdienst. Maar ook de tweetalige benoemingsakte van een NSB-burgemeester voor ‘s-Hertogenbosch.

Openingstijden
Datum: van dinsdag 15 oktober tot en met donderdag 19 december
Locatie: Stadsarchief, Bloemenkamp 50, 5211 XK ‘s-Hertogenbosch
Openingstijden: van dinsdag tot en met donderdag van 9.30 tot 17.00 uur

Bekijk de website

Tentoonstelling: Nulandse oorlogsvoorwerpen met een verhaal

In de Heemkamer van Gemeenschapshuis De Meent wordt van 19 tot en met 22 oktober de tentoonstelling ‘Nulandse oorlogsvoorwerpen met een verhaal’ getoond.

Locatie: De Meent, Heemkamer Nuland, Prins Bernardplein 10, 5391 AR in Nuland
Datum: van 19 oktober tot en met 22 oktober 2019

Tentoonstelling: over ’s-Hertogenbosch en de bevrijding

Veteranen Ontmoetings Centrum Brabant Noord organiseert tijdens de bevrijdingsweek van 17 t/m 27 oktober 2019 een thema-tentoonstelling over ’s-Hertogenbosch en de bevrijding. De nadruk ligt op alle facetten van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding door de 53rd Welsh Division.

Locatie: Veteranen Ontmoetings Centrum Brabant Noord, De Fuik 9
17 t/m 27 oktober 2019

Film: Vijf donkere Dagen

In Rosmalen wordt in de Kentering de documentaire/film ‘Vijf donkere jaren’ (productie Heemkundekring) getoond op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober. De film wordt ondersteund door een expositie van fotomateriaal.

Locatie: Kentering, Dorpsstraat 54, Rosmalen
Donderdag 24 en vrijdag 25 oktober