Musea

Het gezicht van Gestel - Gijzelaars van Beekvliet 1942 - 1944

In 1942 werden 460 Nederlandse mannen opgepakt en door de Duitse bezetter als gijzelaar in het Kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel opgesloten. De gijzelaars waren veelal vooraanstaande Nederlanders zoals latere Ministers-presidenten Willem Drees en Jan de Quay, musici Willem en Hendrik Andriessen en schrijver Simon Vestdijk. Ondanks een zekere mate van vrijheid lag het schrikbeeld van een mogelijke executie steeds op de loer. Gijzelaar en schilder Karel van Veen (Rotterdam, 1898-1988) maakte tijdens zijn verblijf circa 80 portretten van zijn lotgenoten. Met de historische presentatie Het gezicht van Gestel toont Het Noordbrabants Museum het benarde verhaal van de gijzelaars van Beekvliet. Te zien zijn Van Veen’s portretten, maar ook kaarten, foto’s, brieven en objecten uit het dagelijks leven van de gijzelaars. Een saillant detail: Het Noordbrabants Museum is gevestigd in het voormalig gouvernementspaleis in ’s-Hertogenbosch. Van 1946 tot 1959 was het de ambtswoning van voormalig gijzelaar en toenmalig commissaris van de Koningin Jan de Quay.

Datum: tot en met 17 november 2019
Locatie: Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, ‘s-Hertogenbosch
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur
Toegangskaarten via deze Link

Design van het Derde Rijk

Design Museum ’s-Hertogenbosch presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van design van het Derde Rijk. Met de Volkswagen Kever, de Olympische Spelen in 1936, de swastika en de films van Leni Riefenstahl en andere belangrijke stukken uit Nederland en Duitsland. De tentoonstelling Design van het Derde Rijk toont de grote bijdrage van vormgeving aan de verspreiding en ontwikkeling van de kwaadaardige nazi-ideologie.

Datum: tot en met 19 januari 2020
Locatie: Design Museum Den Bosch, De Mortel 4, 5211 HV ‘s-Hertogenbosch
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 11.00 – 17.00 uur
Toegangskaarten alleen online te bestellen via deze Link 

Royal WELSH Art

In Museum Slager staat het land van onze bevrijders centraal: Wales. Verbondenheid door historie en ook door kunst. De Rosmalense portret- en landschapsschilder Fred Schley toont u prachtige schilderijen van landschappen en kustlijnen van Wales, maar ook kunstenaars uit Wales tonen u driedimensionale kunst. Daarnaast krijgt u een beeld van de militaire geschiedenis van The Royal Welsh, specifiek met authentiek (dagblad)materiaal over hun inzet rond de bevrijding van ’s-Hertogenbosch.

Datum: vanaf 25 oktober tot en met 5 januari 2020
Locatie: Museum Slager, Choorstraat 8 5211 KZ in ‘s-Hertogenbosch
Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 11.00 - 17.00 uur en in het weekend 13.00 - 17.00 uur

Drieluik 75 jaar vrijheid - Herman Moerkerk, uitgifte dagboek Bets Reijnen, WO-II poststukken en uitgifte postzegelvellen

Het JBAC presenteert een drieluik 75 jaar Vrijheid. Geëxposeerd worden bijzondere voorwerpen van wijlen Bets Reijnen uit ’s-Hertogenbosch, die gerelateerd zijn aan haar geschreven bijzondere oorlogsdagboek. Met als titel ‘Liefste Daggie’ bevat dit uit te geven dagboek een weergave van aantekeningen en brieven die Bets Reijnen schreef gedurende de Tweede Wereldoorlog in ’s-Hertogenbosch en beslaan vrijwel de gehele oorlogsperiode. De expositie beoogt een beeld te schetsen van de wijze waarop Bets  in de oorlogsperiode in het leven staat. Ze is gelovig en voelt zich verbonden met de ‘katholieke zuil’.  De Bossche illustrator Herman Moerkerk (1879- 1949), werkend voor de Katholieke Illustratie, helpt met zijn  politieke prenten jongeren als Bets  een mening te vormen over de politieke en maatschappelijke vragen van die tijd. Zo hekelt  Moerkerk op niet mis te verstane wijze de praktijken van het nationaal- socialisme.  Een selectie  van Moerkerks politiek- getinte prenten wordt  geëxposeerd. Voor het derde aspect van deze tentoonstelling gaan de samenstellers op zoek naar verhalen achter bijzondere brieven, pakketjes en andere poststukken uit die dagen. Het sturen en ontvangen van brieven vormde in deze zware periode voor Bets de zo noodzakelijke verbinding met haar Frans, ver weg van ’s-Hertogenbosch. De originele dagboeken zijn voorzien van vele, ook in dit boek afgebeelde, bijlagen. Het dagboek wordt tijdens de herdenkingsweek uitgegeven, evenals twee verschillende postzegelvellen over Herman Moerkerk (uitgifte JBAC) en het thema 75 jaar vrijheid (uitgifte Vereniging Hertogpost). Deze uitgiftes worden ingebed in een tentoonstelling van poststukken met betrekking tot ’s-Hertogenbosch in de Tweede Wereldoorlog, uit de collectie van de Rosmalenaar Hubert van Werkhoven.

Datum tentoonstellingen: vanaf 25 oktober 2019
Locatie: JBAC, Jeroen Boschplein 2, 5211 ML ’s-Hertogenbosch
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 12.00 – 17.00 uur
Te koop: dagboek Liefste Daggie en postzegelvellen vanaf 25 oktober in het JBAC (dagboek ook bij boekhandel Adr. Heijnen) 

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Veteranen Ontmoetings Centrum Brabant Noord ( locatie De Fuik 9) opent haar deuren om iedereen kennis te laten maken met hun museum "Vrijheid is niet vanzelfsprekend". Nederlandse bijdrage aan de wereldvrede wordt getoond via woord en beeld.

Locatie: Veteranen Ontmoetings Centrum Brabant Noord, De Fuik 9