75 jaar vrijheid gemeente ’s-Hertogenbosch

 Click here to download the english programme

’s-Hertogenbosch maakt zich op voor 75 jaar vrijheid, in oktober 2019. Ruim een week – van donderdag 17 oktober tot en met zondag 27 oktober - zullen we de strijd om de vrijheid herdenken en onze vrijheid vieren. Het programma in hoofdlijnen is klaar. Dat programma is gerealiseerd door alle kernen en de stad ’s-Hertogenbosch. Ook Geffen sluit vanuit de historische bevrijdingsslag hierbij aan. Via de homepage gaan we u vanaf nu op de hoogte houden rond de activiteiten. In september 2019 zal het hele programma gemeld worden.

 

West-Europa, Nederland en ook ’s-Hertogenbosch maken zich op voor 75 jaar bevrijding. Dat begint deze week, met de herdenking van D-Day, 75 jaar geleden op de Normandische stranden. In die bewuste junimaand van 1944 begon de opmars die uiteindelijk ook leidde tot de bevrijding van ’s-Hertogenbosch. De komende maanden gaan we via sociale media bijzondere verhalen vertellen over de maanden, voorafgaande aan onze Bossche bevrijding. We beginnen vandaag met de man die van D-Day tot de bevrijding in mei 1945 de leiding had over de 53e Welsh Divisie, en de eindverantwoordelijkheid had voor de bevrijding van ’s-Hertogenbosch: Major General Robert Ross.

 

Programma - in hoofdlijnen oktober 2019

Donderdag 17 oktober, de opwarmer
Vóórdat we met z’n allen een week lang herdenken en vieren zorgen we een goede historische context. Een avond voor inwoners, waarin de historische context goed wordt geschetst, maar ook gekeken wordt wat ons die vrijheid heeft gebracht. Centraal staan persoonlijke verhalen, gelardeerd met muziek en beeld

Zondag 20 oktober, van Vinkel naar ’s-Hertogenbosch
In de ochtend vindt een herdenkingsdienst plaats in de OLV Rozenkranskerk. In de middag vindt de officiële startbijeenkomst plaats (locatie terrein EVVC) van waaruit een aangeklede Bevrijdingsroute vanaf Vinkel naar ’s-Hertogenbosch plaatsvindt. In de route – door Geffen – Nuland – Rosmalen en ’s-Hertogenbosch - ligt het accent onder meer op de oorlogsgeneratie, enkele historische voertuigen en muziek. De route eindigt op de Parade in ’s-Hertogenbosch waar het officiële bevrijdingsconcert van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens 75 jaar vrijheid wordt uitgevoerd.

Maandag 21 oktober Geffen
In Geffen wordt tijdens hun Bevrijdingsdag accent gelegd op het bevrijdingsvuur, een feestelijk bevrijdingsconcert, betrokkenheid van basisschoolleerlingen van de groepen 6, 7 en 8 en een wandelroute met persoonlijke verhalen op locatie

Dinsdag 22 oktober Nuland
De Bevrijdingsdag van Nuland draait om het bevrijdingsvuur, een oorlogswandeling door de basisschool, een gerichte tentoonstelling in De Meent, een herdenking en Stille Tocht bij het oorlogsmonument en een feestelijke bevrijdingsavond. Op zondag 20 oktober zal in Nuland ook een bevrijdingsconcert plaatsvinden van de Nulandse (muziek)verenigingen.

Woensdag 23 oktober Rosmalen
Rosmalen spreidt het herdenken en vieren uit over drie dagen op het Gildeplein, te beginnen op hun Bevrijdingsdag 23 oktober met een avondwandeling naar beeldbepalende oorlogslocaties en een Bevrijdings- en muziekavond. Op 24 oktober vindt een qua thema passende middag en avond plaats in het kader van 75 jaar vrijheid en op vrijdag 25 oktober het Bevrijdingsfeest met Full Stage Collection. 

Donderdag 24 oktober Empel en ’s-Hertogenbosch
Empel sluit op 24 oktober aan bij de activiteiten en richt overdag de aandacht op basisscholen met passende presentaties (o.a. film). Een feestelijk avondconcert m.m.v. Exempel (film en zang) wordt in de avond gehouden. In ’s-Hertogenbosch zal op 24 oktober in het JBAC een dagboekpresentatie zijn van de toenmalige Bossche tiener Bets Reijnen  en de opening van een tentoonstelling over oorlogstekeningen van Herman Moerkerk.

Vrijdag 25 oktober Engelen / Bokhoven en ’s-Hertogenbosch
In Engelen / Bokhoven vindt deze dag een lezing plaats aan basisscholen en geïnteresseerden. In de middag vindt een herdenking plaats m.m.v. muziekgezelschappen. In ’s-Hertogenbosch opent de tentoonstelling Royal Welsh en Welsh Art in Museum Slager. Tevens vindt het Bevrijdingsconcert van de Marinierskapel 75 jaar vrijheid plaats en het Bevrijdingsconcert van het Gemengd Koor en het Male Choir uit Brecon (Wales), beide in het Theater aan de Parade.

Zaterdag 26 oktober ’s-Hertogenbosch
Een officiële receptie in het Stadhuis gaat vooraf aan de speciale herdenkingsdienst in de Sint-Janskathedraal. Daarna zal een parade c.q. static show worden vormgegeven en ’s middags vindt de officiële herdenkingsceremonie bij het Welsh Division Memorial plaats.

Zondag 27 oktober ‘s-Hertogenbosch
Bij de War Cemetery in Uden – waar 103 Britse jongens begraven liggen die gestorven zijn bij de slag om ’s-Hertogenbosch – wordt een kranslegging gehouden. Diezelfde dag vindt een rugbywedstrijd plaats tussen ‘s-Hertogenbosch (The Dukes) en The Royal Welsh (Wales). Tevens wordt een grootse afsluiting (zgn. beating retreat ceremony) gehouden in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch.

Meer informatie en contact:
kabinetzaken@s-hertogenbosch.nl